„Mi ez a szag? Az akváriumból jön?” – kérdezheted időnként. Ha a válasz egyértelmű igen, akkor az problémát jelenthet. Félre ne érts, egy akváriumnak normál esetben is van némi szaga, ami nem halszag. Inkább egy kellemes illat. Akvaristák azt mondják, édesvízi akváriumok esetén ez egy enyhe földes illat, mint a frissen megművelt talajé, míg a sósvízi akváriumoknak szerintük enyhe óceán illata van. Olyan, amilyet a tengerparton érezhetsz. Aligha neveznénk ezeket kellemetlen szagoknak, ugye? Úgy értem, vásárolhatunk ilyen illatgyertyákat is! 

Ki kell azonban hangsúlyoznunk, hogy ezek az illatok nem intenzívek. Becsukott szemmel nem is gondolnád, hogy akvárium van a közeledben. Ha viszont a szoba másik végéből is érzed az akváriumod szagát, és az kellemetlen, az komoly problémát jelezhet. Cikkünkben megvizsgáljuk a kellemetlenség lehetséges okait, és azt is elmondjuk, hogyan szüntetheted meg az akváriumból kiáramló zavaró szagokat.

Így érzed magad a szobába lépve? Akkor ideje akváriumot takarítani!
Így érzed magad a szobába lépve? Akkor ideje akváriumot takarítani!

Szóval, az akváriumodnak furcsa szaga van? Nos, akkor jó eséllyel az alábbi 7 ok egyike állhat a háttérben.

A kellemetlen szagok lehetséges okai

1. Valami elpusztult

Nem szívesen mondjuk ezt, de az akváriumból áradó kellemetlen szag akár egy szeretett hal maradványa is lehet. Amikor egy bomlásnak indult haltetem bűzlik, szörnyű szaggal töltheti meg a szobát. Ha az akváriumod tele van dekorációval vagy növényekkel, nehéz lehet észrevenni egy elpusztult halat. Ha pedig sok hal él a társas akváriumodban, akkor lehet, hogy észre sem veszed, ha egy közülük eltűnik.

Hiszed vagy sem, volt egyszer egy közönséges plekóm, aki félénk volt, és csak éjszaka bújt elő. Az ideje nagy részét az akvárium sarkában rejtőzködve töltötte. Napok teltek el anélkül, hogy láttam volna. Történt, hogy egyszer csak kilehelte a lelkét, és erről fogalmam sem volt, amíg egy héttel később észre nem vettem, hogy dohos szag árad az akváriumból. Alaposan átvizsgáltam tehát, és felfedeztem az oszlásnak indult tetemét a kedvenc búvóhelye mélyén.

Szóval itt az ideje, hogy számba vedd a halaidat! Előfordulhat, hogy a hiányzó halak jelentik a furcsa szag forrását. Alaposan vizsgálj meg minden követ, dekorációt és növényt! Meglepő, hogy a halak mennyire szűk helyekre képesek bepréselni magukat.

Az is előfordulhat, hogy az elpusztult halak nem is az akváriumban vannak! Ez gyakori az ugrani tudó halak esetében, ilyenek például a gyilkos halak, amelyek könnyen kiugranak a fedél nélküli akváriumokból. Mondanom sem kell, hogy a vízből kikerült hal nem sokáig marad életben, és hamarosan oszlásnak indul. Ha a halaid ugrani is tudnak, nézz az akvárium állványa és a közeli bútorok mögé, így megtalálhatod a haltetemet.

Szerencsére az elpusztult hal szaga könnyen megszüntethető. Ha a hal tetemét eltávolítják az akváriumból, a kellemetlen szag rövidesen magától is elillan.

Az elpusztult halak okozta kellemetlen szagok megelőzése

Sajnos ezt a szagot a legnehezebb elkerülni, hiszen egyetlen hal sem él örökké. Ez szomorú, de igaz. Ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy hosszú és egészséges életet biztosítasz a halaidnak, melyhez megteremted az alapokat. A kiváló vízminőség, a túlszaporodás elkerülése, a megfelelő táplálkozás és az akvárium rendszeres karbantartása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy halaid teljes életet éljenek.

2. Túletetés

Tudjuk, hogy nem szeretnéd, ha a halaid éhen halnának, de a túletetés talán az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz. Többek között ez is lehet az akváriumodból áradó kellemetlen szag forrása.

A halaid egy etetés alkalmával meglehetősen sok táplálékot tudnak magukhoz venni. Amit pedig nem esznek meg, az lehull az akvárium aljára, és bomlani kezd. A táplálék bomlása során gázok szabadulnak fel, amelyek kellemetlen szagot okoznak. A szag annál erősebb lesz, minél több el nem fogyasztott eleség halmozódik fel.

Egy jó akvárium karbantartási rutin, például a szűrő tisztítása és az aljzattisztító porszívó használata eltávolítja a romlásnak indult haleledelt, és megszünteti a kellemetlen szagot is.

A túl sok haleledel okozta kellemetlen szagok megelőzése

A halak túletetésétől is büdösödhet az akvárium
A halak túletetésétől is büdösödhet az akvárium

Ez tulajdonképpen nagyon egyszerű: csak annyi táplálékot adj a halaknak, amennyit egy etetés során el is fogyasztanak. Így nem marad az akvárium aljára hulló, bomlásnak induló haleledel, amely rossz szagot árasztana.

Az eledel optimális mennyiségének meghatározásához sok kísérletezésre van szükség, mert a különféle halfajok és haltápok esetében a szükséges adag nagymértékben eltérő lehet. Az általános ökölszabály szerint csak annyi eledelt adjunk a halaknak, amennyit 5 perc alatt meg is tudnak enni.

3. Halürülék

A rossz szag oka a haleledel bomlásán túl maga a halak által elfogyasztott táplálék is lehet. Ha az akváriumod megfelelően van feltöltve, akkor a heti karbantartási feladatokat már jóval azelőtt elvégzed, hogy az akváriumban található ürülék elkezdene érezhető szagokat árasztani.

Logikusan: több hal = több ürülék. A felhalmozódott ürülék gyorsan lebomlik, és a bomlás során bűzös szagot áraszt.

A halürülék által okozott kellemetlen szagok megelőzése

A megoldás nagyon egyszerű! Ne töltsd túl az akváriumodat, és csak olyan halakat tarts, amelyek megfelelnek az akvárium méretének. A túltelepítés olyan probléma, amelyet gyakran tapasztalnak a kezdők. Mielőtt halakat vásárolnál az akváriumodba, használj egy ehhez hasonló állomány kalkulátort, vagy kérd ki egy szakértő véleményét!

Ha már túl késő, és az akvárium túlzsúfolttá vált, két lehetőséged van:

  • szerezz be egy nagyobb akváriumot, vagy
  • távolíts el néhány halat az akváriumból!

4. Rothadó növények

Bár ez kevésbé gyakori, mint a listán szereplő többi ok, a rothadó növény is szörnyen büdös lehet, ha nem távolítják el időben.

Az elhalt növényeket könnyen észreveheted. Már nem hasonlítanak korábbi önmagukra, és gyakran nyálkás barna vagy fekete színűvé válnak. Ezeket mindenképpen el kell távolítanod, mivel rontják a vízminőséget. Ha olyan növényed van, amelynek csak néhány elhalt levele van, akkor némi ritkítás is elegendő a kellemetlen szagok megszüntetéséhez.

Ne feledd, hogy az algák is növények! Az algák is elrothadhatnak, és szörnyű dohos szagot hagyhatnak maguk után. Különösen a kék alga okozhat furcsa szagokat az akváriumban.

Az elhalt növények által okozott kellemetlen szagok megelőzése

Tartsd életben a növényeidet! Az élő növények nem árasztanak rossz szagot. Tudjuk, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni. De azzal, hogy biztosítod a növények számára a megfelelő fényt és tápanyagot, nagyobb esélyük lesz arra, hogy az akváriumodban szépen fejlődjenek.

Egyébként az eszedbe jutott már, hogy akár takarító személyzetet is telepíthetnél az akváriumba? A maláj tornyoscsigák például boldogan felfalják az elhalt vagy rothadó növényeket, így nem kell fáradnod az eltávolításukkal.

5. Szennyezett szűrő

Ismered az eddig említett dolgokat? Akkor valószínűleg azt is tudod, hogy ezek mindegyikét beszippanthatja az akvárium szűrőrendszere. Sőt! Gyakran előfordul, hogy több rothadó iszapot találsz a szűrőben, mint magában az akváriumban. Végülis, a mechanikus szűrő feladata, hogy egy helyre gyűjtse az akváriumban előforduló szennyeződéseket.

A szennyezett szűrő által okozott kellemetlen szagok megelőzése

Őszintén szólva, a szűrő tisztítása a rendszeres karbantartási rutin részét kell, hogy képezze. Amikor eljön a vízcsere ideje, öblítsd át a szűrőközeget az eltávolított vízben. Így nem pusztulnak el a rajta élő jó baktériumok, de eltávolítható a kellemetlen szagot okozó iszap nagy része.

6. A szubsztrátum

Ha az akváriumodból érkező szag a záptojásra emlékeztet, akkor a szubsztrátum gázosodása lehet a ludas. Ez a folyamat meglehetősen összetett, de megkíséreljük érthetően elmagyarázni:

Kiemelés: „Az idővel tömörödött homokban vagy nagyon finom kavicsban olyan területek alakulhatnak ki, amelyekben nincs oxigén. Ha a szennyeződés az ilyen zónákban felhalmozódik, a baktériumok gázokká alakítják azt. Meglehetősen kellemetlen szagú gázokká! Ez a gáz végül felszáll az akvárium vizén keresztül, és orrfacsaróan kellemetlen szaga van!”

A szubsztrátum által okozott kellemetlen szagok megelőzése

Ismét hangsúlyoznunk kell a karbantartás fontosságát. Egy aljzattisztító porszívó vagy a homok rendszeres keverése megakadályozhatja a kellemetlen szagú gázok felhalmozódását az akváriumban. Mielőtt szubsztrátumot választasz az akváriumodba, tájékozódj annak karbantartásáról!

Egészséges növény = Kellemes illatú akvárium
Egészséges növény = Kellemes illatú akvárium

7. Vízkondicionáló

A vízcsere során használt vízkondicionáló is felelős lehet azért, hogy az akváriumod furcsa szagot áraszt. Van például olyan, aminek semmivel össze nem téveszthető tojásos illata van, amit már a flakon felbontásakor is érezhetsz. Azonban amint a vízbe öntöd, a szag hamarosan észrevétlenül elillan.

A vízkondicionáló által okozott kellemetlen szagok megelőzése

Kerüld az olyan kellemetlen szagú összetevőket tartalmazó vízkondicionálókat, mint a kén, amely gyakran okoz záptojásszagot.

A kellemetlen szagok megszüntetése

Fontos: Mielőtt ezt a lépést elolvasod, győződj meg róla, hogy a fenti lista alapján azonosítottad a kellemetlen szag okát. Ha ugyanis nem szünteted meg az okot, a következő módszerek sem jelentenek megoldást.

1. lépés: Karbantartás

Először is, meg akarod tisztítani az akváriumodat. A célod tehát az, hogy eltávolíts minden rothadó szerves anyagot az akváriumodból.

Amikor rossz szagokat próbálsz megszüntetni, különösen fontos, hogy alaposabb munkát végezz, mint a szokásos karbantartási feladatok során. Szánj tehát extra időt a következőkre:

  • Tisztítsd meg az üveget!
  • Tisztítsd meg a szubsztrátumot!
  • Vágd le az elhalt leveleket a növényekről!
  • Tisztíts meg minden követ és dísztárgyat!
  • Tisztítsd meg a szűrő be-és kimeneti nyílását!
  • Végezz részleges vízcserét!
  • Öblítsd ki a szűrőt a felhalmozódott szennyeződések eltávolítása érdekében!

És természetesen végezz el minden egyéb, az akváriumodra jellemző karbantartási feladatot is. Ha valami rothadó szennyeződésnek tűnik, és nem az akváriumod része, távolítsd el! Ha egy ideje elhanyagoltad a karbantartást, akkor nagyon valószínű, hogy az akváriumodnak a tisztítást követően még kellemetlenebb szaga lesz. Ennek az az oka, hogy a tisztítás során elmozdítod a szennyeződéseket, amelyek így zavartalanul úsznak a vízen.  

Szerencsére ez a kellemetlen szag csak átmeneti. Ha rendszeresen ellenőrzöd a vízminőséget, és szigorúan betartod a karbantartási ütemtervet, akkor a rossz szagokat pillanatok alatt megszüntetheted. Ráadásul a folyamat felgyorsítható a következők segítségével.

2. lépés: Napi vízcsere

A következő néhány napban végezz 10-15 %-os vízcserét. Így minden nap friss, szagtalan víz kerül az akváriumba, miközben a kellemetlen szagú víz egy részét fokozatosan eltávolítod.

3. lépés: Szénszűrő használata (opcionális)

Amíg arra vársz, hogy a kellemetlen szag megszűnjön, egy speciális alkatrészt helyezhetsz a szűrőbe mellyel a kellemetlen szagokat csírájában elfojthatod...

Ha a kellemetlen szagok elnyeléséről van szó, az aktív szén csodákra képes. Ez a szénszűrőként is ismert varázslatos anyag kiszűri a kellemetlen szagokat a vízből, így többé nem érzed azokat. Emellett tisztábbá teszi a vizet, és eltávolítja az elszíneződéseket is.

Az egyetlen hátránya, hogy a szénszűrőt rendszeresen, legalább havonta egyszer cserélni kell. Ugyanis ha a szén már mindent kiszűrt, amit csak lehetséges, a kellemetlen szag visszatérhet.

Összefoglalva:

Ha végig velünk maradtál az olvasásban, akkor észrevehetted azt az ismétlődő tényezőt, ami segíthet megszüntetni az akváriumból kiáramló kellemetlen szagokat. Ez pedig nem más, mint a megfelelő és rendszeres karbantartás elvégzése!

Mint a fentiekből is kiderül, szinte minden kellemetlen szag a rothadó szerves anyagokból származik. Ezért megfelelő karbantartással ezeket jóval azelőtt el kell távolítani, mielőtt felhalmozódnának, és kellemetlen szagot árasztanának a szobában.

Tégy tehát egy szívességet magadnak, és alakíts ki egy optimális karbantartási rutint! Az orrod hálás lesz érte.

Neked is vannak ötleteid a rossz szagok megszüntetésére? Oszd meg velünk hozzászólásban!


Hozzászólások

Olvass tovább