Teljesen váratlanul, minden előzetes figyelmeztetés nélkül történik. Egyik nap az akváriumod még kristálytiszta, másnap pedig a víz barna és nyálkás lesz. Ha valaha volt már akváriumod, akkor pontosan ismered ezt a jelenséget. Természetesen a barna algáról beszélünk. A rettegett, barna, nyálkás anyagról, ami ha nem teszel ellene, elboríthatja az egész akváriumodat.

Tartalomjegyzék

Hogy lehet megszabadulni a barna algától?

Ha már így megkérdezted, segítünk és minden szükséges dolgot megtanítunk ahhoz, hogy leszámolhass a barna algával.

Tudtad? A barna alga tulajdonképpen nem is alga. Ezért ha ugyanolyan módszerekkel próbálod eltüntetni, mint a többi algafajt, akkor a kudarc előre garantált. Ennek oka, hogy a barna alga tulajdonképpen egy apró állatka, melynek neve kovamoszat. Ez a kis lény annyira pici, hogy mikroszkóp nélkül nem is láthatod.

Most talán azon tűnődsz, hogy: 

Ha a barna alga csak mikroszkóppal látható, akkor hogyan látható az akváriumban?

Nos, a „barna alga” több milliárd apró kovamoszat összekapcsolódásával jön létre. Tehát ha pontosak akarunk lenni, akkor valójában egy baktérium kolónia. Nem mintha ettől most jobban éreznéd magad az akváriumod belsejét borító barna réteg láttán.

Hogyan ismerheted fel a barna algát?

A barna alga puha, barna csomós foltokban képződik. Nagyon rosszul úszik, ezért igyekszik inkább az akvárium egy stabil felületéhez tapadni, például az üveghez, a szubsztrátumhoz vagy akár a növényekhez és dekorációs elemekhez. A puha, nyálkás szerkezetet könnyen eltávolíthatod, ha az ujjaddal finoman megdörzsölöd.

A barna alga tulajdonképpen nem is alga.
A barna alga tulajdonképpen nem is alga.

Miért jelenik meg a barna alga az akváriumban?

Gondolhatsz erre egyfajta beavatási rítusként: a barna alga gyakran jelenik meg egy új akvárium ciklusának beállítása vagy flórájának kialakulása során. Jelenlétét szinte minden kezdő akvaristának el kell viselnie, és a probléma általában néhány hónapon belül magától megoldódik. De nem csak ilyenkor bukkanhat fel.

A barna alga az ökoszisztéma természetes része. De ha a barna alga megállíthatatlanul szaporodik, akkor előfordulhat, hogy épp te támogatod a fejlődését az alábbiak valamelyikével:

1. A vízben található szilikátokkal

A szilikátokat tekintik a barna algavirágzás első számú okozójának. Egyszerűen fogalmazva, a szilikátok a kovamoszat kedvenc táplálékai. A kovamoszatok nagyon ízletesnek találják, ezért boldogan növekednek és szaporodnak minden olyan akváriumban, amelyben nagy mennyiségű szilikát található.

Lehetséges szilikátforrások az akváriumodban:

 • Csapvíz és forrásvíz
 • Sókeverék
 • Élő sziklák
 • Élő homok

Elbeszélések alapján tudhatjuk, hogy a játszóhomok, a szóróhomok és más szilícium-dioxid alapú homokkeverékek is okozhatják a szilikátok „beszivárgását” a vízbe.

2. Nitrátok jelenléte

Ha már nincs több fogyasztható szilikát, akkor a barna alga a nitrátok segítségével is tovább élhet a vízben.

Lehetséges nitrát források az akváriumodban:

 • Csapvíz és forrásvíz
 • Növényi műtrágyák (a nitrát gyakran a fő összetevőjük)
 • Haleledel
 • Bomló növényi anyagok
 • Halürülék

3. Foszfátok jelenléte

Lehetséges foszfátforrások az akváriumodban:

A leggyakoribb foszfátforrást az akváriumodban lebomló hulladékok jelentik, mint

 • El nem fogyasztott haleledel
 • Növényi bomlás
 • Elpusztult algák
 • Halürülék
 • Elpusztult halak
 • KH és pH puffer oldatok
 • Csapvíz és forrásvíz

A barna algának nem számít, hogy vajon édesvízi vagy sósvízi akváriumod van-e, mert ha megtalálható benne a fenti tápanyagok forrása, akkor mintha vörös szőnyeggel várnád az érkezését.

4. Gyenge megvilágítás

Az is általános vélekedés, hogy az alacsony fényszint hozzájárulhat a barna algák túlzott elszaporodásához. Hogy ez igaz vagy sem, vita tárgyát képezi. Mivel a barna „alga” nem alga, hanem kovamoszat, sokan úgy vélik, hogy a világítás nem igazán járulhat hozzá a megjelenéséhez. Ha ugyanis szilikátok vannak a vízben, a barna alga ugyanolyan szívesen növekszik egy gyengén megvilágított akváriumban, mint egy világosban. Mindeközben számos tanulmány a korlátozott fényviszonyokat továbbra is a barna alga kialakulásának okaként tüneti fel.

A barna alga árthat a halaknak?

A barna alga ártalmatlan a halakra nézve, nem bántja őket. Sőt! A barna algától a halak egészségesebbek lehetnek, mint valaha! A barna algát alkotó kovamoszatok ugyanis valójában CO2-t fogyasztanak. Ezután tiszta oxigént bocsátanak ki, ami növeli az oldott oxigén szintjét az akváriumban.

A barna algától a halak egészségesebbek lehetnek!
A barna algától a halak egészségesebbek lehetnek!

Minden akvarista jól tudja, mennyire fontos az oxigéndús víz. Ha a halak élénkebbnek tűnnek, ha barna alga van az akváriumban, az arra utalhat, hogy az akváriumban túl alacsony az oxigénszint. A halak többnyire ügyet sem vetnek a barna algára, és boldogan úszkálnak a barna szennyeződéssel bevont akváriumban is.

De van egy rossz hírünk a zátony akváriummal vagy növényes akváriummal rendelkezők számára.

A barna alga nem igazán kíméli a halak környezetét. Ha tehát észreveszed, hogy barna alga borítja a növényeket vagy a korallokat, rövid időn belül távolítsd el! Bár a barna alga nem pusztítja el a növényeket és a korallokat pusztán azzal, hogy megtelepszik rajtuk, versenyez a táplálékért és elzárja a napfényt, ami a szeretett akváriumi növényeid pusztulásához vezethet.

A barna alga fizikai eltávolítása

Ha már nem bírod a barna nyálka látványát, kövesd az alábbi lépéseket az alga probléma megoldásához, anélkül, hogy kárt tennél az akváriumodban.

Alaposan moss kezet, és vedd le az ékszereidet, mielőtt az akváriumba nyúlsz!

A barna alga eltávolítása az akvárium üvegéről

Nem számít, hogy az akvárium üvegből vagy akrilból készült, az akvárium falát borító barna algát egyszerűen le lehet törölni. A trükk az, hogy egyetlen finom törlő mozdulatot alkalmazz, felülről lefelé haladva. Ezzel a „kanalazó” mozdulattal elérheted, hogy a lehető legkevesebb barna alga ússzon ki az akvárium vizébe.

A sikeres művelethez használhatsz egy ilyen kis ablaklehúzót is, amellyel az akvárium elülső részén lévő barna algákat lehet letörölni. Természetesen egy egyszerű rongy vagy szivacs, és egy erős kar legalább ilyen hatásos lehet.

A barna alga eltávolítása a szubsztrátumból

A barna algák eltávolításához szükséges technikát az határozza meg, hogy milyen szubsztrátum található az akvárium alján, vagyis kő, kavics vagy homok.

Kő/kavics szubsztrátum

A kövek könnyen eltávolíthatóak és megtisztíthatóak.
A kövek könnyen eltávolíthatóak és megtisztíthatóak.

Míg a nagyobb kövek eltávolíthatók az akváriumból és külön is megtisztíthatók, a kisebb kövekről és kavicsokról a legjobb, ha szifonporszívó segítségével gondoskodsz. Ügyelj arra, hogy csak a kavics felső rétegét porszívózd ki, különben eltávolíthatod az összes hasznos baktériumot az akváriumból, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Ha úgy látod, hogy a barna alga erősen tapad, akkor távolítsd el a kövek/kavicsok felső rétegét, és mosd meg őket egyesével, majd helyezd vissza az akváriumba.

Homokos szubsztrátum

A barna alga csak a homok felső rétegében tapad meg. Ezért könnyen eltávolítható, ha halhálót ragadsz, és óvatosan végigsimítasz vele a homok felszínén. A cél az, hogy a barna alga felső rétegét eltávolítsuk, miközben a lehető legtöbb homokot hagyjuk meg. Egyszerűen kanalazd ki tehát a barna nyálkát, és ismételd ezt addig, amíg a lehető legtöbb algát el nem távolítod.

Akik rendelkeznek porszívóval, óvatosan megpróbálhatják felszívni a homokból az algák felső rétegét. Ha úgy látod, hogy a barna iszap nem mozdul, ragasztószalag segítségével erősíts egy hegyes tárgyat a porszívó csúcszára, mert a hegyes tárgy segít elválasztani a barna algát a homoktól, és a porszívó könnyen felszippanthatja azt.

A barna alga eltávolítása élő tárgyakról, például növényekről és korallokról

Ebben az esetben az óvatosság a kulcs. Az érzékeny tárgyak tisztításához gyengéd mozdulatokra van szükség.

Korallokhoz vedd elő a konyhai fecskendőt, és fújj vele vizet a korallra. A barna alga ekkor szétszóródik a vízben, így a szűrő össze tudja gyűjteni.

Korallokra fecskendezz vissza, és a barna algák szétszóródnak.
Korallokra fecskendezz vissza, és a barna algák szétszóródnak.

A növények felületét óvatosan töröld le egy puha szivaccsal. A barna alga így azonnal a víz felszínére kerül, a többiről pedig a szűrőd gondoskodik.

A barna alga eltávolítása a műnövényekről, műszikláról és egyéb díszekről

A műnövényeket, díszítő köveket és egyéb díszítő elemeket el kell távolítani az akváriumból, és külön-külön meg kell tisztítani. Miután eltávolítottad őket az akváriumodból, helyezd a díszeket fehérítőoldatba, ami az alábbiak szerint készül:

 • adj ½ csésze fehérítőszert 1 gallon, kb. 3,8 liter vízhez, vagy 
 • adagolj literenként 4 evőkanál fehérítőszert a vízhez.

Áztasd a díszítő elemeket 10-20 percig, amíg a barna alga a felszínre kerül. Vedd ki a díszeket a fehérítőoldatból, és folyó víz alatt puha szivaccsal dörzsöld le azokat, majd alaposan öblítsd le.

A díszeket súrold tisztára enyhe fehérítőoldatban, majd öblítsd le alaposan!

Így akadályozhatod meg a barna alga visszatérését

Miután eltávolítottad az összes barna algát az akváriumodból, szeretnéd, hogy az akváriumi környezet ne ösztönözze a visszatérésre. Hiszen akár egy hatvanas, nyugdíjas rocksztár, akinek kevés a pénze, a barna alga a semmiből bármikor újra előbukkanhat, még alapos takarítást követően is.

Ha te szakértő vagy, akkor ezt a részt nyugodtan átugorhatod, mert valószínűleg rendelkezel már a kiváló vízminőség fenntartásához szükséges rutinnal. Ha viszont kezdő akvarista vagy, akkor olvass tovább, mert az alábbi ötletek segíthetnek megelőzni a barna alga visszatérését.

1. lépés: Megfelelő szűrés

Tudjuk, hogy nyilvánvalónak tűnhet, mégis előfordul, hogy a kezdő akvaristák rossz szűrőt használnak az akváriumukhoz. A megfelelő szűrési beállítás létfontosságú szerepet játszik egy egészséges akváriumban. Ellenőrizd ezért, hogy a szűrő az akvárium liter kapacitásához van-e méretezve.

Ha már itt tartunk, győződj meg arról is, hogy a szűrő tiszta és megfelelően működik. Ha a nitrátok - melyek az elhalt élőlényekből és az el nem fogyasztott táplálékból származnak - problémát jelentenek, érdemes beruházni egy habszedő kanálba is, amely szintén segít megelőzni az algásodást, és segít kristálytisztán tartani a vizet.

Oké, tehát megfelelő a szűrés? Nagyszerű. Lássuk a következő lépést!

2. lépés: Vízáramlás

A barna algát alkotó kovamoszatok visszaszorítása érdekében vízáramlásra van szükség. Tudod, a kovamoszatok szörnyen rosszul úsznak. Ezért szeretnek elszaporodni és mindent beborítani az akváriumban. 

Ha a víz mozgásban van, a kovamoszatok nehezen tudnak összecsomósodni és megtapadni az akvárium felületén. A vízáramlás emellett azt is biztosítja, hogy az akváriumban lévő összes víz megszűrésre kerüljön, ne csak egy része. 

A vízáramlást akváriumszivattyú és áramfejlesztő segítségével érhetjük el. 

A víz áramoltatását követően itt az ideje a következő lépésnek.

3. lépés: Vízcsere

Fontos, hogy a vízcsere az akvárium karbantartási rutinjának részét képezze. Ugyanakkor az általad használt víz nagyban hozzájárulhat a barna algák kialakulásához. A csapvíz és a forrásvíz magas koncentrációban tartalmazhat olyan tápanyagokat, melyeket a barna alga szívesen elfogyaszt.

A csapvíz fokozhatja az algásodást.
A csapvíz fokozhatja az algásodást.

Felmerül a kérdés, hogyan akadályozd meg, hogy a vízcsere elősegítse a barna alga elszaporodását.

A legjobb, ha fordított ozmózisos (RO) vizet használsz, melyből eltávolították a szennyeződéseket. Az RO vizet DI víznek is nevezik. Bár az RO víz megvásárolható palackos kiszerelésben is, ez a változat igen költséges lehet.

Olcsóbb, ha saját magad készíted el egy fordított ozmózis szűrőrendszer segítségével.

4. lépés: Ne etesd túl a halakat!

Látod a felesleges eledelt, ami az akváriumod aljzatára hullik? Ha nem távolítod el, a haleledel rothadni kezd, és olyan tápanyagok szabadulnak fel belőle, amelyeket a barna alga imád.

5. lépés: Kerülj mindenféle szilikátforrást!

Mivel a szilikátokat a barna algavirágzás egyik fő okozójának tartják, lehetőség szerint kerülni kell a szilikátok bejuttatását az akváriumba. Minden alkalommal, amikor valamilyen új dolgot helyezel az akváriumba, ellenőrizd annak összetevőit!

Az élő homok, a sókeverék és a kvarchomok mind hozzájárulhat a szilikátok túlzott mennyiségéhez. És ha ez megtörténik, eljön a barna algák ideje!

Mindent megpróbáltál, de még mindig nem tudtál megszabadulni a barna algától?

Ha a fentiek közül mindent kipróbáltál, és még mindig nem tudtál megszabadulni a barna algától, akkor itt az ideje, hogy bevesd a nagyágyúkat!

1. Szűrőközeg

Szűrőközeg segítségével kiszűrheted a barna algák táplálékforrását, így kiéheztetve őket. Az olyan szűrőközegek, mint a Phosguard, alumínium-dioxidot tartalmaznak. A szilikát és a foszfát felszívódik a Phosguard felületén, így eltávolítható a vízből.

2. Adagolás

Csökkentsd a foszfátok és a nitrátok mennyiségét NO3:PO4-X adagolásával, amely a zátony-és tengeri akváriumokban használható, a foszfátok és a nitrátok csökkentésére kifejlesztett kémiai anyag.

Egyszerűen fogalmazva, az NO3:PO4-X ösztönzi a tápanyagcsökkentő baktériumok - vagyis az akváriumban természetesen meglévő jó baktériumok - növekedését. Ez a baktérium ugyanazokat a táplálékforrásokat fogyasztja, mint a barna alga, így kiéhezteti azt.

Több akvarista arról számolt be, hogy vodkával adagolva is igen hatásos lehet.

3. Barna algával táplálkozó halak és élőlények betelepítése

Alternatív megoldásként olyan halakat is telepíthetsz az akváriumba, amelyek kifejezetten szeretik az alga ízét. Ehhez azonban csak végső megoldásként szabad folyamodni.

Egy élőlény betelepítése az algaprobléma megoldásához újabb kihívásokkal jár, többek között:

 • Jól kijön a többi hallal?
 • Képes túlélni ebben az ökoszisztémában?
 • Megeszi a barna algát vagy a haleledelt?
 • Mivel fogod etetni őket, ha a barna algák eltűnnek?
 • Hogyan kell őket gondozni?

Ha még mindig be szeretnél telepíteni egy barna algát evő halat az akváriumodba, akkor a következő listáról választhatsz:

Édesvízi algaevők

 • Amano garnélarák
 • Kosszarv csiga
 • Csigaevő csiga
 • Gally harcsa
 • Algaevő harcsa
 • Sziámi algaevő
 • Maláj tornyoscsiga

Sósvízi algaevők

 • Sugarasúszójú halak
 • Algaevő csiga
 • Sárgaszemfoltos doktorhal
 • Smaragdrák
 • Doktorhalfélék

Összefoglalás

Amint látod, a barna algától nem kell tartanod. Könnyen megszabadulhatsz tőle, és tulajdonképpen egy vizuális figyelmeztető jel, ami megmutatja, hogy az akváriumban a tápanyagok egyensúlya megbomlott.

Te hogyan szabadulsz meg a barna algától? Írd meg ötleteidet hozzászólásban!


Hozzászólások

Olvass tovább