Előfordult már, hogy buborékokat vagy habot láttál az akvárium vízfelületén és azon gondolkodtál, hogy ez normális, vagy veszélyes dolog? Ha igen, akkor feltétlenül olvass tovább! Ismerd meg azt a hét tényezőt, amelyek hatására buborékok keletkezhetnek az akváriumban!

Először talán a karantén akváriumban láttunk furcsa buborékokat. Az akváriumban volt szűrőszivacs, de a buborékok valamiért nem pukkadtak ki, és ezt furcsának találtuk. Pedig nem szokatlan látvány.

1. Levegőztető kő, szűrőszivacs vagy buborékoltató

A hét ok közül, melyek hatására buborékok keletkezhetnek az akváriumodban, lássuk gyorsan az elsőt, a legnyilvánvalóbbat! Ha levegőztető köved, szűrőszivacsod, buborékoltatód, vagy bármilyen léghajtású eszközöd van, mellyel szándékosan levegőt pumpálsz az akváriumodba, akkor természetes, hogy buborékok keletkeznek majd.

Fontos tudnod, hogy az ilyen buborékok mindig tiszták - nem szabad, hogy bármilyen színük vagy árnyalatuk legyen -, és a felszínre kerülve azonnal kipukkadnak.

2. Buborékok vízcsere után

A második számú ok is meglehetősen gyakori, ez pedig a vízcsere utáni buborékok esete. Gondolkodtál már valaha azon, hogy miért jelennek meg buborékok a vízcsere után? Mert ugye, néha bizony megjelennek. Nos, ez a hőmérséklettel függ össze. 

Amikor télen hideg van kint, akkor nagyon hideg víz jön fel a talajból. Ami hirtelen melegedni kezd, majd a meleg trópusi akváriumodba kerül. A hideg víz több oxigént tud megtartani, mint a meleg víz, tehát ha az oxigénnel teli hideg víz bekerül az akváriumba, a meleg hatására az oxigén hirtelen felszabadul. Ennek következtében kis buborékokat fogsz látni az akváriumodban a dekorációkon és a növényeken is.

A buborékok az akváriumi növények felszínén is megjelenhetnek
A buborékok az akváriumi növények felszínén is megjelenhetnek

Ilyen esetben nem kell aggódnod, csak várj néhány órát, amíg ezek a kis buborékok kipukkadnak. Ha azonban rengeteg mikrobuborékot látsz az akvárium falán, az általában azt jelenti, hogy nemcsak a hőmérséklet-különbség volt jelentős, hanem nagy mennyiségű vizet is kicseréltél. Ebben az esetben a következő néhány óra vagy nap során tartsd szemmel az akváriumodat, mert a nagyobb vízcserék hatására időnként nagy mértékben ingadozhatnak a víz paraméterei, amely hatással lehet a halaid egészségi állapotára is.

3. Gyógyszerek

A buborékképződés harmadik oka a gyógyszerek alkalmazása lehet. Bizonyos gyógyszerek - mint a Praziquantel, Pimafix, Melafix - közismerten habzanak, mivel megváltoztatják a víz viszkozitását vagy sűrűségét.

Ha levegőztető kő vagy szűrőszivacs van az akváriumodban, akkor a használatuk miatt keletkező buborékok általában azonnal kipukkadnak. De mivel gyógyszerhasználat esetén a víz sűrűbb lehet, a buborékok kipukkadása is hosszabb ideig tarthat. 

Amire érdemes figyelmed, hogy a gyógyszeres hab hajlamos lehet világos, átlátszó buborékokat képezni. Viszont ha olyan buborékokat látsz, amelyeknek olajos, szivárványos, irizáló fényük van, akkor azok szappantól vagy tisztítószertől származhatnak, amelyek használata az akváriumban teljes mértékben tilos!

Figyelem, közérdekű közlemény!
Ha valamit tisztítanod kell az akváriumban, ne használj hagyományos szappant vagy tisztítószereket! Forró vizet, és klórt vagy fehérítőt kell használni a berendezések és a dekoráció fertőtlenítéséhez.

4. Biofilm a víz felszínén

Ha már az olajos buborékoknál tartunk, a negyedik számú ok az lehet, ha a víz felszínén olajfolt vagy valamilyen vastag, áttetsző biofilm található. Ez gyakran útját állja a buborékoknak, amelyek normális esetben a felszínre kerülnének, és ott kipukkadnának.

Ennek oka lehet, ha például olajos haltáppal eteted a halaidat. Az olaj ugyanis leoldódhat a kezedről, ha nem mosod meg, mielőtt az akváriumba nyúlsz, és a leoldódó szerves olajok és fehérjék a víz felszínére kerülnek.

Sokan javasolják, hogy az olajok felitatásához használjunk papírtörlőt, de szerintünk ez csak rövidtávú megoldás, és egy másik problémát okozhat: a felszíni keveredés hiányát. A felszíni keveredés az, ami a gázcseréért felel az akváriumban. A gázcsere az a folyamat, amikor az akváriumból távozó szén-dioxid helyére friss oxigén kerül a halak legnagyobb örömére.

Ahhoz, hogy jelentősebb felszíni keveredés történjen és a halak nagyobb mennyiségű oxigénhez jussanak, olyan szűrőszivacsot kell használnod, melynek hatására a buborékok felemelkednek és a felszínen kipukkadnak. Ezzel mozgásba hozzák a vizet, és az olajfolt szétoszlik. Ha más típusú szűrőd van, akkor a kimenetét a felszínre irányítva szintén a vízfelszín mozgását okozza, lehetővé téve az olaj szétoszlását, majd az oxigén vízbe jutását.

A vízcsere természetes kísérője lehet a buborékképződés
A vízcsere természetes kísérője lehet a buborékképződés

5. Túl sok ammónia

Az ötödik ok a túl sok ammónia lehet. Ezt a jelenséget csak akkor fogod látni, ha a levegőztető kő vagy szűrőszivacs buborékokat okoz. Ez nagyon hasonló egy, a szabadban is lejátszódó folyamathoz. Ha például egy szarvasmarhatelep közelében jársz, láthatod, hogy nagy mennyiségű csurgalékvíz folyik a közeli folyóba, és a víz habzik. Ugyanez történik a túl nagy mennyiségű ammóniával is. 

Gyakran láthatod ezt olyan akváriumokban, amelyekben sok hal él, és magas a biológiai terhelés. Láthatod a szabadban is, egy kültéri mini tóban, ahol sok levél és törmelék hullik a vízbe, kiugróan magas tápanyagszintet okozva. Szóval nem vészes a dolog, de érdemes rá odafigyelni. Ha buborékokat látsz, hasznos lehet egy vízminőség-ellenőrző tesztkészlet beszerzése.

6. A halak által épített habfészkek

Végre valami egyértelműen pozitív! A habfészek a gurámi, a bettahal vagy más fészeképítő faj által létrehozott hal lakokat jelenti. A hím hal a nyálából apró kis buborékokat hoz létre egy nagy habfészekben, általában az akvárium egy olyan sarkában, ahol nyugodt a vízfelszín, vagy sok vízen úszó növény található.

A hím ezt követően udvarol egy nősténynek, párosodik vele, majd a szájában összegyűjti az összes ikrát, és beleköpi azokat a habfészekbe. Ott őrzi őket, amíg néhány nap múlva ki nem kelnek.

7. Növények okozta gyöngyözés

A hetes számú ok a kedvencünk, ami a növények okozta gyöngyözés. A fotoszintézis része, hogy napközben a növények szén-dioxid felhasználásával oxigént bocsátanak ki. Ha viszont az akváriumod vizében már annyi oxigén van, hogy több már nem fér el, akkor a növényekre és dekorációs elemekre tapadó, illetve a felszínre úszó kis buborékokat fogsz látni.

Sajnos ezt láthatod az akváriumodban lévő algák esetében is, mondjuk a fűtőberendezésen. Ezt minden bizonnyal az algák fotoszintetizáló hatása okozza. Nem valami szép látvány, de az akvárium ökoszisztémája szempontjából egészséges. 

Összefoglalva

A buborékok nem feltétlenül jeleznek rosszat, de azt biztos, hogy történik valami az akváriumodban, amire érdemes figyelmet fordítani.
Hozzászólások

Olvass tovább