Történt már veled ilyen? Az akváriumodban lágyan hullámzik a kristálytiszta víz, a halak vidáman úszkálnak, minden fantasztikus. Aztán teljesen váratlanul az egyik nap arra ébredsz, hogy a szobád csodaszép ékköve zöldborsó leves színűvé változott! A víz neonzöld színű lett, és alig látsz valamit az akváriumba nézve. Kétségbeesetten kicseréled a víz nagy részét, és új patront teszel a szűrőbe. Egy-két napra javul a helyzet, de aztán újra visszatér a probléma. Ezúttal még intenzívebben! Mi folyik itt, és mi lehet a megoldás? Elmondjuk neked.

A „zöld víz" megjelenését a fitoplankton néven ismert lebegő algák hirtelen történő populáció-robbanása okozza. Más algafajokkal - amelyek az akvárium üvegén vagy tárgyain nőnek - ellentétben a zöld algák az akváriumban lebegnek, és rövid idő alatt milliárd számra szaporodnak el, amelyet „virágzásnak" nevezünk. Általában nem károsak a halakra, más akváriumi élőlényekre vagy rád nézve, de csúnya látványt nyújtanak, és súlyos esetben elzárhatják a fényt a növények elől. 

Érdekes módon egyes fitoplanktonok hasznosak is lehetnek. Számos sósvízi akvárium-rajongó kifejezetten a korallok táplálására termeszt vagy vásárol fitoplankton-kultúrákat, az édesvízi tenyésztők pedig az infusoria nevű fitoplanktont termesztik azért, hogy bizonyos fajok apró ivadékait etetni tudják. A legtöbb akvarista számára azonban ezek az algák olyan problémát jelentek, amit feltétlen meg kell szüntetni. Mégpedig gyorsan.

Mi okozza a zöld víz megjelenését?

Túl sok fény

Az algák növények, a növények pedig szeretik a fényt. A túl sok fény és a megfelelő tápanyagforrás kettőse azonban az algákat rendkívül gyors szaporodásra késztetheti. 

Túl sok fény akkor juthat az akváriumodba, ha: 

  • napfényes ablakba helyezed, 
  • túl sokáig hagyod felkapcsolva az akvárium világítását, vagy 
  • az akváriumhoz túl erős lámpát használsz.

Tápanyag-egyensúly hiány

A növényeknek tápanyagokra van szükségük a növekedéshez. A legtöbb alga esetében ez nitrátot és foszfátot jelent, amelyek általában a haltápból és a halürülékből származnak, de a csapvízben is előfordulhatnak. A túlzott etetés és/vagy az akvárium méretéhez vagy a szűrőkapacitáshoz képest túl sok hal szintén a tápanyagok felhalmozódásához vezet. A tápanyagokban gazdag csapvízzel végzett vízcserék is ugyanezt a hatást váltják ki.

A vízcserék és a megfelelő karbantartás hiánya a vízminőség fokozatos romlását okozza. Ez idővel ideális környezetet teremt az algák szaporodásához. Mivel a tápanyagokat nem látjuk, azt sem láthatjuk, mennyire rosszak az akváriumi körülmények. Mindaddig, amíg valami látványos dolog nem történik, például megbetegszenek a halaink, vagy algavirágzás következik be.

A zöld víz a fitoplankton nevű lebegő algák elszaporodásának következménye
A zöld víz a fitoplankton nevű lebegő algák elszaporodásának következménye

A zöld színű víz kialakulásának megelőzése

Megfelelő világítás

Ne helyezd az akváriumodat napfényes ablakba! Ha ez nem megoldható, szerelj fel árnyékolót, vagy húzd le a redőnyöket napközben, hogy minél kevesebb napfény érje az akváriumot. Ha az akváriumodat nem éri közvetlen fény, de világos helyiségben van elhelyezve, napközben kapcsold ki az akvárium világítását!

Válassz az akvárium méretének és vízmélységének megfelelő lámpát! Ha nincsenek élő növényeid, nincs szükséged szupererős lámpára. Szerelj be időzítőt, hogy szabályozd a lámpa bekapcsolt óráinak számát, és biztosítsd a kiegyensúlyozott nappali/éjszakai ciklust. A növényekkel telepített akváriumoknak napi 8-12 óra fényre van szükségük, míg a növény nélküli akváriumok esetében 6 óra vagy kevesebb is elegendő.

Megfelelő karbantartás

A rendszeres vízcsere elengedhetetlen az egészséges akvárium fenntartásához és az algásodás megelőzéséhez. A heti egyszeri 10%-os, vagy kéthetente egyszeri 25%-os vízcsere megfelelő kiindulópontot jelenthet. Szivattyúzd ki az el nem fogyasztott táplálékot és egyéb szerves anyagokat, és finoman porszívózd ki a kavicsokat! 

Fontos! Kerüld a kavics porszívózást, ha újonnan beállított akváriummal vagy olyan ültetett akváriummal rendelkezel, amelyben szubsztrát műtrágyát használsz! Győződj meg róla, hogy a cserevíz nitrát- és foszfátmentes!

Havonta cseréld ki a függeszthető szűrőbetéteket, és rendszeresen tartsd karban a külső szűrőket. Öblítsd ki vagy cseréld ki a mechanikus szűrőközegeket, és 4-6 hetente cseréld ki az aktív szenet vagy más kémiai közeget!

Vízvizsgálat

Rendszeresen vizsgáld meg akváriumod vizét nitrát- és foszfáttartalom szempontjából, és igyekezz kiküszöbölni a túl magas szinteket. A csapvíz is nagy mennyiséget tartalmazhat ezekből, ezért érdemes azt is megvizsgálni, mielőtt az akváriumba öntenéd. Ha kiderül, hogy a csapvíznek magas a nitrát- és/vagy foszfáttartalma, akkor használj helyette fordított ozmózisos (RO) vagy ioncserélt (DI) vizet valamilyen akváriumi vízkezelő szer hozzáadásával.

Megfelelő telepítés és etetés

Ha túl sok hal él az akváriumodban, vagy ha túl sokat eteted őket, az a nitrát- és foszfátszint emelkedéséhez vezet, amit az algák imádnak! Ügyelj rá, hogy kb. 1 hüvelyknyi (2,5 cm) kifejlett hal jusson nagyjából egy gallon (3,8 liter) vízre, és naponta legfeljebb kétszer csak annyi eledelt adj nekik, amennyit a halak 2 percen belül el tudnak fogyasztani. Számos tapasztalt akvarista hetente legalább egy napon kihagyja az etetést.

Élő növények

Mivel a vízinövények ugyanazokat a tápanyagokat használják fel, mint a zöld színű víz megjelenését okozó algák, nagyon hatékony megelőzési módot jelentenek. Ezen kívül az olyan úszó növények, mint a békalencse és becősmoha, segítenek csökkenteni a víz mélyére behatoló fény mennyiségét. A növényekkel megfelelően beültetett akváriumokban általában nem jelentkeznek algaproblémák.

A sok fény jót tesz a virágoknak, az akváriumban viszont algavirágzást okozhat
A sok fény jót tesz a virágoknak, az akváriumban viszont algavirágzást okozhat

Megfelelő adagolás

A folyékony növényi műtrágyák adagolásakor a kevesebb több elvét kövesd, különösen, ha nem használsz CO₂-t, vagy nincs sok növényed. Ne feledd, hogy az algák is növények, és felhasználják a felesleges tápanyagokat, amelyeket a növények nem vesznek fel. Ne feledd azt sem, hogy egy akváriumban sosem fér el annyi víz, mint amennyi a megadott mérete. 

Például:
Egy 20 gallonos (75 liter) akváriumban általában körülbelül 16 gallon (60 liter) víz fér el ténylegesen, figyelembe véve a kavicsot, a köveket és egyéb dekorációkat. Ennek megfelelően végezd az adagolást!

A zöld víz megszüntetésének lehetőségei

UV vízfertőtlenítő

A leghatékonyabban és legkönnyebben úgy szabadulhatsz meg a zöld színű víztől, ha egy ultraibolya vízfertőtlenítőt telepítesz az akváriumodba. Ahogyan a víz áthalad az UV-kamrán, a lebegő algák és számos betegséget okozó organizmusok is eltűnnek. Az eredmény pár napon belül kristálytiszta víz. 

Az ultraibolya fertőtlenítők teljesen biztonságosak a halak, gerinctelenek és növények számára is, és az utóbbi években egyre megfizethetőbbé és könnyebben telepíthetővé váltak. Egy UV-fertőtlenítővel az akváriumodban soha többé nem lesz zöldvíz-problémád. 

A fény megszüntetése

A túl sok fény gyakran lehet a zöld színű algavirágzás kiváltó oka. A túlzott elszaporodás megszüntetésének egyik módja lehet ezért ideiglenesen a lámpa teljes kikapcsolása. Kapcsold ki az akvárium világítását, és burkold be az akváriumot fekete műanyaggal, szemetes zsákkal vagy takaróval, és tartsd néhány napig letakarva. Minden nap csak annyi időre takard ki az akváriumot, ameddig megeteted a halakat, majd takard le újra. 

Az esetek többségében az algavirágzás néhány napon belül megszűnik, azonban mindenképpen foglalkoznod kell az algavirágzás okával. Ha 48-72 órán belül nem látsz javulást, akkor más módszer javasolt.

Kovamoszat szűrő

Bár régimódinak számítanak és drágák lehetnek, ezek a szűrők kovaföld port tartalmaznak azért, hogy a mikroszkopikus részecskéket - köztük a lebegő algákat - felfogják, és kristálytiszta vizet biztosítsanak. Egyes modellek rendszeresen használható közeggel is felszerelhetők, így a szokásos napi szűrésre is használhatók.

Kémiai kezelés

Számos olyan termék létezik, amely hatékonyan képes megszüntetni a zöld alga virágzását, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a vegyszerek mindig csak végső megoldásként alkalmazhatók. Egyrészt nem kezelik a probléma okát, és soha nem lehetünk biztosak a halakra, növényekre vagy az akvárium egyensúlyára gyakorolt hatásukban. Ennek ellenére számos esetben valóban működnek. 

Az algagáltó és algaölő szerek számos algatípus ellen hatékonyak, beleértve azokat is, amelyek a zöld színű víz megjelenését okozzák. Bármilyen kémiai kezelés használatakor távolítsd el az aktív szenet és más kémiai szűrőanyagokat a szűrőből, tartsd fenn a megfelelő vízkeringést az akváriumban, és adagold a nettó űrtartalomnak megfelelően, figyelembe véve a kavics, a dekorációk és az akváriumban lévő egyéb tárgyak által kiszorított vízmennyiséget.

Ha egészséges és kiegyensúlyozott akváriumot tartasz fenn és megismered a zöld algavirágzás okait, akkor többé nem jelenthetnek problémát számodra!
Hozzászólások

Olvass tovább